BOERzoektBUUR

Hoe simpel kan het zijn: een boer wil zonnepanelen, banken doen moeilijk, durven de  financiering niet aan, maar de (nieuwe) klanten van de boer willen wel voorfinancieren, in ruil voor producten en diensten straks. Iedereen blij!

Het idee kwam niet uit de lucht vallen. Boer Henk Hoefnagel kende Anne Stijkel al uit de tijd van ‘adopteer een koe’, een heel bijzonder project uit 2001 als antwoord op de MKZ-crisis. Boeren kwamen daardoor meer en meer in contact met burgers (en mogelijke klanten). Henk wilde meer, Anne ook, en een aantal boeren met Henk: meer verduurzamen door (al dan niet gezamenlijk) zonnepanelen aan te schaffen, met voorfinanciering door klanten, in ruil voor producten en diensten. In feite HET 1e voorbeeld van ‘warme’ crowdfunding, al bestond dat woord toen nog niet.

We deden in 2008 een pilot met 15 boeren om het kunstje te leren; inmiddels hebben er 42 boeren meegedaan. Een echte ‘klassieker’ van de Stichting, maar het idee is in 2013 ook naar de stad vertaald (onder de naam geldGROENwassen).  Zie het filmpje van de TEDx hierover, en //www.cocratos.nl/geldgroenwassen/. De pilot van BOERzoektBUUR met de 1e 15 boeren is gestopt in 2014, maar niet voordat we eerst een paar mooie Awards in de wacht hebben gesleept! EN het gaat nog steeds zelforganiserend door, dus een boer die anno NU wil instappen kan zich gewoon aanmelden bij anne.stijkel@inclusivescience.org! Hendrik-Jan en Alida Kieft zijn met hun biologische kippenbedrijf in Winschoten gestart op 22 augustus 2018. Lees hier meer: persbericht folder-voor folder-achter. Wie volgt?

 

‘Maak het ook voor kinderen leuk’

Ook op de geitenboerderij in het Amsterdamse bos bleek BOERzoektBUUR in 2012 een succes. Met een mooi sprookje voor kinderen en grote mensen, over koeien uitmelken, over vies geld, over zonnewarmte en nog veel meer werden veel klanten over de streep getrokken. Ze kochten waardebonnen, zodat de boer snel zonnepanelen kon aanschaffen…. Zie het filmpje.

Nieuw business Model: meervoudig, gedeeld, samen!

BOERzoektBUUR is en blijft uniek, maar het blijkt te passen in een reeks van nieuwe business modellen die door COCRATOS zijn ontwikkeld. In onderstaand filmpje een compilatie hiervan. 

Voor meer informatie:

mail met anne.stijkel@inclusivescience.org