Groene Hub 2020-01-15T12:08:52+00:00

Even voorstellen: Groene Hub!

Wij zijn sinds 2 december 2019 neergestreken op Holendrechtplein 44, in de voormalige Lotusschool, onderbouw. Onder de veilige hoede van Stichting COCRATOS geven wij op deze plek concreet vorm en inhoud aan een doe- en leergemeenschap voor sociale en duurzame koplopers die samen willen werken aan een gezonde wijk(-economie). Lees er hier meer over. Wij werken daar binnen de context van ‘het grotere verhaal’ van Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrijen aan hele praktische invullingen, o.a. in de vorm van Donut-Deals:

  • ‘smart window dressing’ (gordijnen laten naaien of isoleren voor een lagere energierekening)
  • inzameling van Groente-Fruit en Etensresten (GF-E) in Zelfbeheer
  • een QuickFix-Brigade: mensen die je helpen om je energierekening omlaag te krijgen door eenvoudige isolerende maatregelen en SLIMME tips en tricks.

Er worden ook cursussen gegeven:

  • de 3-maands ‘LevenLangLeren’ (van nov 2019-jan 2020). Voor 24 nieuwsgierige mensen (naar zichzelf en naar elkaar) die (weer) mee willen doen EN van betekenis willen zijn. We combineren een wekelijkse cursusbijeenkomst met toepassen wat je geleerd hebt op een stageplaats bij een buurtinitiatief waar je vrijwilliger bent of wordt. Het kost niets…behalve een sterke motivatie en nieuwsgierigheid en tijd/ruimte die je vrij wilt maken om mee te doen. Het levert je een hoop op: inspiratie – zicht op eigen kunnen en toekomstwensen – en tot slot nog feestje met een certificaat. 
  • de kwartiermakersopleiding. Hier leer je over (1) het verduurzamen van je woning en je leefstijl, met specifieke aandacht voor aardgasvrij verwarmen (met focus op GroenGas, naast warmtenet en all-electric), en (2) over hoe je dit verhaal met je buren over kunt delen, vanuit het al langer door Stichting COCRATOS beproefde principe van Besmettelijke BUURTkracht. Lees er hier meer over. 

Wij als participanten werken er samen met COCRATOS naartoe dat wij als doe- en leergemeenschap vanaf 2021 zelforganiserend door kunnen gaan, als zelfstandige organisatie. Eind mei 2020 hebben we ons eerste go-no go moment…..

 

AGENDA

 

15 januari 2020: warmtefoto’s maken, lezen en interpreteren, 19-21 uur

Dit wordt een speciale avond over warmtefoto’s lezen en interpreteren, in de eerste plaats voor de kwartiermakers van GroenGas QuickFit in Gaasperdam, maar andere belangstellenden zijn ook welkom. In de Groene Hub, Holendrechtplein 44. Baudouin Knaapen van Stichting !Woon zal ons die avond uitleg geven over hoe de foto’s goed te maken, maar bovenal goed te interpreteren. Behalve de warmtefoto’s staat ook het belang van goede ventilatie deze avond op de agenda. Degene die een eigen camera hebben gaan al eerder met Baudouin de wijk in om foto’s te maken. Wil je ook komen, meld je dan aan bij diny.ceelen@cocratos.nl .

 

27 januari 10-12 uur, of 29 januari 19-21 uur: het hele verhaal van “lekker eten voor een duurzaam warm huis”

Het halve verhaal is: “Lekker eten voor een duurzaam warm huis”. Het hele verhaal is ietsje groter. Kom luisteren en stel je vragen, op 27 of 29 januari, in de Groene Hub! Een soort open spreek- en vragen uur…..

.

 

4 en 11 februari 2020: volgende opleiding voor kwartiermakers!

Er is ruimte voor een tweede groep van kwartiermakers QuickFit naar Aardgasvrij! In twee cursus avonden, op twee dinsdagavonden, 4 en 11 februari 2020, van half 6 tot half 10 incl. eten, wordt de opleiding tot kwartiermakers nogmaals gegeven. Nu dus in De Groene Hub. Lees er hier meer over. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meld je wel tijdig aan, bij diny.ceelen@cocratos.nl, want vol is vol!

De eerste groep van acht kwartiermakers is inmiddels zeer enthousiast de wijken ingetrokken, werkt mee aan verduurzaming van De Groene Hub, ons thuishonk in Holendrecht op Holendrechtplein 44, richt binnenkort in de Hub de doe- en demoruimte in, en zet zich in voor een derde Donut-Deal: de QuickFix-brigade.  Deze Brigade gaat mensen helpen die het moeilijk vinden om zelf hun radiatorfolie of tochtstrips te plaatsen. De mensen die hun competenties willen laten vastleggen, worden daarbij geholpen door Diny Ceelen, de coordinator van De Groene Hub. Mooi meegenomen als je hier je werk van wil maken….

 

WAT AL ACHTER ONS LIGT:

Feestelijke Openingsbijeenkomst “Groene Hub”

Op 19 december 2019 was iedereen welkom die betrokken is bij Stichting COCRATOS, bij het project Gaasperdam SLIMnaar QuickFit Aardgasvrij (als kwartiermaker of gewoon belangstellende buurtbewoner), bij de Donut-Deal(s), bij de Proeftuin Leven Lang Leren, bij GroenPlatvorm Zuidoost, of als kwartiermakers bij de eerdere projecten van Besmettelijke BUURTkracht en SAMENredzaam….. We openden officieel de Groene Hub, onze doe- en leergemeenschap waarin sociale en duurzame koplopers samenkomen EN samenwerken. Op Holendrechtplein 44. Om 17 uur was het zover: het vuur brandde, we schonken gluhwein en soep aan zo’n 150-200 mensen met heel diverse culturele achtergronden en interesses. Er was ‘voor elk wat wils’. ZO-Bestuurder Dirk de Jager (met de portefeuilles duurzaamheid en democratische vernieuwing) deed de Openingsceremonie waarbij hij samen met ons het vuur aanwakkerde. Alle lokalen, elk met een ‘eigen’ gezicht, konden verkend worden. Een bezoeker zei: “Hier wordt geschiedenis geschreven!” En dat delen wij… Wat een prachtige kerngroep!! Voor een filmimpressie: klik hier.