Even voorstellen: Groene Hub!

Van ‘plek’ (school) voor duurzame en sociale koplopers in 1 jaar tijd vanuit Cocratos geboren EN doorgegroeid naar een heuse ‘Gebiedscooperatie’, met een geweldig groot project: ‘Gebiedsgericht SLIM’, dankzij een grote Europese subsidie REACT-EU/Kansen voor West! En waarin het door Cocratos ontwikkelde concept Donut Deals ook daadwerkelijk wordt beproefd. Inmiddels zijn er 12 verschillende DONUT DEALS, waaronder de 1e internationalerond ‘Samen SLIM Circulair met organische reststromen’, samen met o.a. de Metropool Grenoble en de gemeente Amsterdam. Zie hier de ge-update folder.

Voor actuele informatie en de agenda  heeft dit project inmiddels een eigen site: www.groenehub.org!

 

 

 

 

 

 

 

Wij zijn sinds 2 december 2019 neergestreken op Holendrechtplein 44, in de voormalige Lotusschool, onderbouw. Onder de veilige hoede van Stichting COCRATOS geven wij op deze plek concreet vorm en inhoud aan een doe- en leergemeenschap voor sociale en duurzame koplopers die samen willen werken aan een gezonde wijk(-economie). Lees er hier meer over. Wij werken daar binnen de context van ‘het grotere verhaal’, eerst (2019-2020) van Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrij,  thans van het grote REACT-EU-project: “Gebiedsgericht SLIM” (2021-2023).

 We werken ook aan hele praktische invullingen met het prachtige concept Donut Deals, o.a. beproefd in de vorm van inmiddels acht prachtige Donut-Deals, voortbouwend op ‘de Donut Economie’ van Kate Raworth (zie https://www.kateraworth.com):

  • ‘smart window dressing’ (gordijnen laten naaien of isoleren voor een lagere energierekening)
  • inzameling van Groente-Fruit en Etensresten (GF-E) in Zelfbeheer
  • een QuickFix-Brigade: mensen die je helpen om je energierekening omlaag te krijgen door eenvoudige isolerende maatregelen en SLIMME tips en tricks.
  • Minivergister in de wijk, rattenoverlast uit de wijk!

Wat is een Donut Deal?

Een Donut Deal is een set van werkafspraken tussen twee of meer organisaties. die samen in een complexe maatschappelijke opgave tenminste 1 thema van ‘de buitenkant’ (het ecologisch plafond) en tenminste 3 thema’s van ‘de binnenkant’ (het sociaal fundament) integraal aanpakken. Zo kom je (een gebied, een organisatie, bedrijven, mensen) meer en meer ‘in de donut’; gezond en wel, voor mens en aarde!

 

Zie hieronder welke thema’s uit de buiten- en de binnenkant van de donut de 1e vier Deals bestreken:

 

Er worden in de Groene Hub ook cursussen gegeven:

  • de 3-maands cursus ‘LevenLangLeren’ (inhoudelijk o.l.v. Cocratos; facilitair gedragen door de Groene Hub)
  • de kwartiermakersopleiding, met het beproefde principe van Besmettelijke BUURTkracht 1.0 – 2.0 – 3.0 (o.l.v. Cocratos)

 

25 september 2020: Geboren!

 

Op 25 september 2020 is de Cooperatie de Groene Hub geboren – negen maanden na de opening – uit de kraamkamer van Cocratos. Een ware bevalling….Dus vanaf nu kan de doe- en leergemeenschap als Cooperatie zelforganiserend door! In feb 2021 is door Cocratos een groot projectvoorstel geschreven voor REACT-EU. Sinds dat gehonoreerd is (en ‘om niet’ gegeven aan Energie Samen om dit project te begeleiden, o.l.v Gerwin Verschuur, oud-student van Cocratos) kunnen de Groene Hub en de 7 pandere partners  er 2,5 jaar stevig tegen aan! Zie een film pitch over ‘het hoe en wat’ van dit voorstel.

 

 

 

“Het grote verhaal”

Om de samenhang tussen alle thema’s  van ‘het grote verhaal’ waar we aan werken (energietransitie, sociale transitie, democratische transitie) zichtbaar  te kunnen maken gebruiken we het volgende beeld, ook wel “de pizza van Anne” genoemd. Meer lezen over de samenhang? Lees het uitgebreide achtergronddocument.

Feestelijke Openingsbijeenkomst “Groene Hub”

 

 

 

 

26 februari 2020: Feestelijke Afsluiting van “EEN LEVEN LANG LEREN”

Wil je het verslag downloaden van het hele Leven Lang Leren traject? Klick dan hier.

Wil je het verslag downloaden van de 1e fase Donut Deal ‘Smart Window Dressing’?  Klick dan hier.

Wil je het verslag downloaden van de 1e fase Donut Deal ‘GFE in samenbeheer’? Klick dan hier.

Voor de recentere ontwikkelingen zie: www.groenehub.org