Groene Hub 2020-02-16T13:19:43+00:00

Even voorstellen: Groene Hub!

 

 

Wij zijn sinds 2 december 2019 neergestreken op Holendrechtplein 44, in de voormalige Lotusschool, onderbouw. Onder de veilige hoede van Stichting COCRATOS geven wij op deze plek concreet vorm en inhoud aan een doe- en leergemeenschap voor sociale en duurzame koplopers die samen willen werken aan een gezonde wijk(-economie). Lees er hier meer over. Wij werken daar binnen de context van ‘het grotere verhaal’ van Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrijen aan hele praktische invullingen, o.a. in de vorm van Donut-Deals:

  • ‘smart window dressing’ (gordijnen laten naaien of isoleren voor een lagere energierekening)
  • inzameling van Groente-Fruit en Etensresten (GF-E) in Zelfbeheer
  • een QuickFix-Brigade: mensen die je helpen om je energierekening omlaag te krijgen door eenvoudige isolerende maatregelen en SLIMME tips en tricks.

Er worden ook cursussen gegeven:

  • de 3-maands ‘LevenLangLeren’ (van nov 2019-jan 2020). Voor 24 nieuwsgierige mensen (naar zichzelf en naar elkaar) die (weer) mee willen doen EN van betekenis willen zijn. We combineren een wekelijkse cursusbijeenkomst met toepassen wat je geleerd hebt op een stageplaats bij een buurtinitiatief waar je vrijwilliger bent of wordt. Het kost niets…behalve een sterke motivatie en nieuwsgierigheid en tijd/ruimte die je vrij wilt maken om mee te doen. Het levert je een hoop op: inspiratie – zicht op eigen kunnen en toekomstwensen – en tot slot nog feestje met een certificaat. 
  • de kwartiermakersopleiding. Hier leer je over (1) het verduurzamen van je woning en je leefstijl, met specifieke aandacht voor aardgasvrij verwarmen (met focus op GroenGas, naast warmtenet en all-electric), en (2) over hoe je dit verhaal met je buren over kunt delen, vanuit het al langer door Stichting COCRATOS beproefde principe van Besmettelijke BUURTkracht. Lees er hier meer over. 

Wij als participanten werken er samen met COCRATOS naartoe dat wij als doe- en leergemeenschap vanaf 2021 zelforganiserend door kunnen gaan, als zelfstandige organisatie. Eind mei 2020 hebben we ons eerste go-no go moment…..

 

AGENDA:

13 woensdagen: Haal het beste uit je voedselbankpakket! (22 jan – 15 april 2020, van 11.30-13.30)

        

In de Groene Hub komen de activiteiten meer en meer op gang. Zo is in oktober 2019 het traject “Een leven lang leren” van start gegaan. Nancy Winklaar is één van de deelnemers. Zij werd door Diny Dijkman, die bij veel sociale projecten in Amsterdam ZO betrokken is, hierop geattendeerd en was meteen enthousiast. Samen inspiratie opdoen, ontdekken waar je hart naar uit gaat en hoe je je toekomst vorm kunt geven. Nancy heeft meteen de daad bij het woord gevoegd en is 22 januari van start gegaan met haar workshop ” Haal het beste uit je voedselbankpakket”.

Nancy is zelf sinds enige tijd klant van de voedselbank en zag dat lang niet iedereen het pakket goed benut. Sommige producten worden of niet meegenomen, weggegeven of zelfs weggegooid omdat mensen iets niet lekker vinden of niet weten hoe ze het kunnen gebruiken. Zonde! Alles kan gebruikt worden, en Nancy weet hoe. Nancy heeft in 1993 de opleiding tot kok en brood en banket aan de Kokschool in Tilburg afgerond. Zij heeft een ruime ervaring opgedaan in verschillende functies in de horeca en is nu bezig om haar eigen cateringservice “Kesia Di” op te zetten. Zij heeft dus een ruime ervaring in het bereiden en bewerken van voedsel. Die ervaring wilt ze graag delen met de klanten van de voedselbank, zodat er niets meer weggegooid hoeft te worden. Dat is duurzaam, goed voor de portemonnee en leuk om te doen bovendien.

In de workshop gaat Nancy aan de gang met het pakket dat die ochtend is opgehaald bij de voedselbank. Vandaag zat daar onder andere in: stoofvlees, bessen, een klein trosje druiven, brood, melk, bieten, wortels en nog een flink aantal producten meer. Nancy bespreekt de producten met ons. Hoe je het op een andere manier kunt gebruiken wanneer je het niet lekker vindt, maar ook hoe je producten langer houdbaar kunt maken wanneer je iets niet lang meer kunt bewaren. Het kan gebeuren dat groente en fruit al over zijn beste tijd heen is. Maar daarom hoeft het nog niet dezelfde dag al op en al helemaal niet de vuilnisbak in. Vandaag heeft Nancy onder andere laten zien hoe je van de bessen en de druiven een heerlijke siroop kunt maken en geeft opties om daar ook je eigen persoonlijke twist aan te geven. Het voordeel is dat de siroop nog een tijd houdbaar is en bovendien minder ongezond dan de siroop die je in de supermarkt koopt.  Als de siroop klaar is mogen we natuurlijk allemaal even proeven. Heerlijk!

Wat Nancy ons volgende week woensdag gaat laten zien en leren is ook voor haar nog een verrassing. Zij kookt immers met de producten die dezelfde dag door de voedselbank zijn verstrekt. Wil jij ook meer uit je voedselbankpakket halen? Wees er dan snel bij, want de belangstelling is groot. Voor meer informatie: 06 40539004.

 

WAT AL ACHTER ONS LIGT:

6 februari 2020: Klimaat Cinema!

Van onze collega’s, van GroenPlatVorm Zuidoost, in de Groene Hub: 5 films worden in de verschillende lokalen getoond. Daarna gezamenlijke napraat en Manifest opstellen. Tot slot: een drankje! Lees er meer over op de ‘eigen’ site van GroenPlatVorm: http://www.groenplatvormzuidoost.nl/evenementen/klimaat-cinema/

4 en 11 februari 2020: volgende opleiding voor kwartiermakers!

Er is ruimte voor een tweede groep van kwartiermakers QuickFit naar Aardgasvrij! In twee cursus avonden, op twee dinsdagavonden, 4 en 11 februari 2020, van half 6 tot half 10 incl. eten, wordt de opleiding tot kwartiermakers nogmaals gegeven. Nu dus in De Groene Hub. Lees er hier meer over. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meld je wel tijdig aan, bij diny.ceelen@cocratos.nl, want vol is vol!

De eerste groep van acht kwartiermakers is inmiddels zeer enthousiast de wijken ingetrokken, werkt mee aan verduurzaming van De Groene Hub, ons thuishonk in Holendrecht op Holendrechtplein 44, richt binnenkort in de Hub de doe- en demoruimte in, en zet zich in voor een derde Donut-Deal: de QuickFix-brigade.  Deze Brigade gaat mensen helpen die het moeilijk vinden om zelf hun radiatorfolie of tochtstrips te plaatsen. De mensen die hun competenties willen laten vastleggen, worden daarbij geholpen door Diny Ceelen, de coordinator van De Groene Hub. Mooi meegenomen als je hier je werk van wil maken….

 

15 januari 2020: warmtefoto’s maken, lezen en interpreteren, 19-21 uur

Dit werd een speciale avond over warmtefoto’s lezen en interpreteren, in de eerste plaats voor de kwartiermakers van GroenGas QuickFit in Gaasperdam, maar andere belangstellenden waren ook welkom in de Groene Hub. Baudouin Knaapen van Stichting !Woon gaf uitleg  over hoe de foto’s goed te maken, maar bovenal goed te interpreteren. Behalve de warmtefoto’s stond ook het belang van goede ventilatie deze avond op de agenda. Degene die een eigen camera hadden gingen al eerder met Baudouin de wijk in om foto’s te maken. De avond werd goed bezocht: tussen de 15 en 20 mensen!

 

27 januari 2020, 10-12 uur, of 29 januari 19-21 uur: het hele verhaal van “lekker eten voor een duurzaam warm huis”

Het halve verhaal is: “Lekker eten voor een duurzaam warm huis”. Het hele verhaal is ietsje groter. Luisteren en je vragen stellen, op 27 of 29 januari, in de Groene Hub! Een soort open spreek- en vragen uur….. Zal vaker gebeuren. Als je met een buurtgroep wil komen: prima, maak een afspraak met ons. We hebben genoeg kwartiermakers die dat willen verzorgen!

.

 

Feestelijke Openingsbijeenkomst “Groene Hub”

Op 19 december 2019 was iedereen welkom die betrokken is bij Stichting COCRATOS, bij het project Gaasperdam SLIMnaar QuickFit Aardgasvrij (als kwartiermaker of gewoon belangstellende buurtbewoner), bij de Donut-Deal(s), bij de Proeftuin Leven Lang Leren, bij GroenPlatvorm Zuidoost, of als kwartiermakers bij de eerdere projecten van Besmettelijke BUURTkracht en SAMENredzaam….. We openden officieel de Groene Hub, onze doe- en leergemeenschap waarin sociale en duurzame koplopers samenkomen EN samenwerken. Op Holendrechtplein 44. Om 17 uur was het zover: het vuur brandde, we schonken gluhwein en soep aan zo’n 150-200 mensen met heel diverse culturele achtergronden en interesses. Er was ‘voor elk wat wils’. ZO-Bestuurder Dirk de Jager (met de portefeuilles duurzaamheid en democratische vernieuwing) deed de Openingsceremonie waarbij hij samen met ons het vuur aanwakkerde. Alle lokalen, elk met een ‘eigen’ gezicht, konden verkend worden. Een bezoeker zei: “Hier wordt geschiedenis geschreven!” En dat delen wij… Wat een prachtige kerngroep!! Voor een filmimpressie: klik hier.