Groene Hub 2020-05-28T10:33:51+00:00

Even voorstellen: Groene Hub!

LET OP:

WEGENS DE PANDEMIE ALS GEVOLG VAN HET CORONAVIRUS

GAAN WIJ  OP 2  JUNI A.S. WEER OPEN, CORONAPROOF! GRAAG TOT ZIENS!

 

 

 

Voor routebeschrijving: klik hier!  

Wij zijn sinds 2 december 2019 neergestreken op Holendrechtplein 44, in de voormalige Lotusschool, onderbouw. Onder de veilige hoede van Stichting COCRATOS geven wij op deze plek concreet vorm en inhoud aan een doe- en leergemeenschap voor sociale en duurzame koplopers die samen willen werken aan een gezonde wijk(-economie). Lees er hier meer over. Wij werken daar binnen de context van ‘het grotere verhaal’ van Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrijen aan hele praktische invullingen, o.a. in de vorm van drie prachtige Donut-Deals:

  • ‘smart window dressing’ (gordijnen laten naaien of isoleren voor een lagere energierekening)
  • inzameling van Groente-Fruit en Etensresten (GF-E) in Zelfbeheer
  • een QuickFix-Brigade: mensen die je helpen om je energierekening omlaag te krijgen door eenvoudige isolerende maatregelen en SLIMME tips en tricks.

Er worden ook cursussen gegeven:

  • de 3-maands ‘LevenLangLeren’ (van nov 2019-jan 2020). Voor 24 nieuwsgierige mensen (naar zichzelf en naar elkaar) die (weer) mee willen doen EN van betekenis willen zijn. We combineren een wekelijkse cursusbijeenkomst met toepassen wat je geleerd hebt op een stageplaats bij een buurtinitiatief waar je vrijwilliger bent of wordt. Het kost niets…behalve een sterke motivatie en nieuwsgierigheid en tijd/ruimte die je vrij wilt maken om mee te doen. Het levert je een hoop op: inspiratie – zicht op eigen kunnen en toekomstwensen – en tot slot nog feestje met een certificaat. 
  • de kwartiermakersopleiding. Hier leer je over (1) het verduurzamen van je woning en je leefstijl, met specifieke aandacht voor aardgasvrij verwarmen (met focus op GroenGas, naast warmtenet en all-electric), en (2) over hoe je dit verhaal met je buren over kunt delen, vanuit het al langer door Stichting COCRATOS beproefde principe van Besmettelijke BUURTkracht. Lees er hier meer over. 

Wij als participanten werken er samen met COCRATOS naartoe dat wij als doe- en leergemeenschap vanaf 2021 zelforganiserend door kunnen gaan, als zelfstandige organisatie. Eind mei 2020 hebben we ons eerste go-no go moment…..

Om de samenhang tussen alle thema’s  van ‘het grote verhaal’ waar we aan werken (energietransitie, sociale transitie, democratische transitie) zichtbaar  te kunnen maken gebruiken we het volgende beeld. Zie onder. In de Groene Hub staat het roze deel dus centraal. Meer lezen over de samenhang? Lees het uitgebreide achtergronddocument.

 

 

AGENDA:

Zaterdag 25 april 12-16 uur: alternatieve Compostdag op de Groene Hub

Deze uitnodiging is bovenal voor de mensen die hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname aan ons Gaasperdamse GF-E inzamelproject: 30 mensen willen een GF-E bak in hun buurt (ze houden ook een oogje in het zeil) èn zij zorgen ervoor dat met hun bak ongeveer 20 huishoudens in hun directe omgeving ook meedoen. Maar dat is van later zorg. Eerst de 30 ‘beheerders’ vinden (we hebben er al 25!) en in het zonnetje zetten. Ze mogen mensen meenemen natuurlijk!

Op zaterdag 28 maart zou het Nationale Compostdag zijn. De Corona Crisis gooide echter roet in het eten. Vanwege het mooie weer EN omdat het nu zaaitijd is, komen we nu met dit alternatief. Het uitdelen van de compost en wat toelichting kan prima buiten, 1 op 1, in de tuin van de Hub EN op het schoolplein. Koffie, thee en een lichte lunch moeten we helaas voor een volgende gelegenheid opsparen. We delen gratis zakjes compost uit EN geven informatie over GF-E en over het project. De zakjes compost passen in een flinke boodschappentas en ze wegen zo’n 6 kg. Hopelijk zien we jullie zaterdag!

 

Inschrijven tot 21 maart 2020 voor pilot: ‘GroenGas uit GFE, ik doe mee!’

In het kader van het ‘Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrij’ project starten we een pilot met GFE (Groente, Fruit en Etensresten) inzamelen, ook al staat de GroenGasvergister de komende jaren er nog niet. Gewoon, om circulair denken en doen in de ‘genen’ te krijgen van Gaasperdammers. Weer een nieuwe Donut-Deal, van Cocratos samen met de gemeente! Of we van het ingezamelde materiaal intussen compost laten maken of elders laten vergisten (voor gas, warm water of electriciteit), dat hebben we nog niet besloten, maar nu eerst de mensen en de plek. Zie het Projectplan GF-E. We hebben de gemeente beloofd om nu uiterlijk 21 maart 2020 30 plekken te kunnen aanwijzen waar bewoners hun bak willen hebben. Inmiddels zijn er al 20 gegadigden voor een bak. Nog 10 te gaan! De W-buurt en de T-buurt zijn helaas uitgesloten, want daar gaat een andere proef lopen, vanuit de gemeente zelf. Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan bij diny.ceelen@cocratos.nl. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt….

AFGELAST: Zaterdag 28 maart 12-14 uur: nationale Compostdag ook lokaal op de Groene Hub, met zakjes compost! Nieuwe datum volgt zodra de gelegenheid zich voordoet….

Deze uitnodiging is bovenal voor de mensen die hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname aan ons Gaasperdamse GF-E inzamelproject: 30 mensen willen een GF-E bak in hun buurt (ze houden ook een oogje in het zeil) èn zij zorgen ervoor dat met hun bak ongeveer 20 huishoudens in hun directe omgeving ook meedoen. Maar dat is van later zorg. Eerst de 30 ‘beheerders’ vinden (we hebben er al 20) en in het zonnetje zetten. Ze mogen mensen meenemen natuurlijk!

Op zaterdag 28 maart is het Nationale Compostdag. We pakken die gelegenheid om het project te starten. We hebben zo’n 130 zakjes van 10kg hoogwaardige compost gekregen van de gemeente om uit te delen. Verder willen we de genodigden informeren over ons project en de inzameling van GF-E. We zorgen op 28 maart voor koffie, thee en een lichte lunch. We geven informatie over GF-E. We geven informatie over het project. We delen gratis zakjes compost uit en ‘onthullen’ de compostbak in de tuin. Welkom!

 

VERLENGD Inschrijven tot 20 mei: ben jij 1 van de 15 woningen om te ‘QuickFixen’ met QuickFit Brigade?

Hoe mooi zou het zijn, als met een eenmalig ‘besparingspakket’ van gemiddeld zo’n 350 Euro je energierekening met zo’n 30-35 Euro per maand omlaag gaat? We gaan het ‘testen’ in 15 huurwoningen in Holendrecht. Een samenwerkingsproject, een Donut-Deal, dezer keer van Cocratos, !Woon en de Buurtwerkkamer. Het draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstelling, we pakken de sociale kansen door mensen te leren hoe je dat kan doen, en daar echt competenties op kan ontwikkelen, en die vast laat leggen in een Europass document. Wil je hier aan meewerken, als lid van de quickFix-Brigade OF wil je je huis op die manier laten ‘testen’, met alles er op en eraan? Meld je aan. Er zijn inmiddels al 8 gegadigden voor 1 van de 15 te testen woningen. Meld je aan bij martin@groenehub.org.  Lees er meer over in het projectvoorstel.

 

Oproep: wil je gordijnen leren naaien? Dat kan!

Negen maanden geleden  sloten we de Donut Deal ‘Smart Window Dressing’: Stichting Cocratos met Stichting Pracht en Kracht. Zie er verderop meer over. Sindsdien heeft een groep vrouwen – o.l.v. de naai-juf –  voor zichzelf gordijnen leren naaien en/of isoleren. Een belangrijke ‘leerling’-fase. Die hebben we inmiddels, met geleerde lessen vastgelegd in een verslag – samen goed afgesloten. Je kunt het hier downloaden.

Vanaf 1 april gaan wij met dit project een volgende fase in: niet alleen je eigen gordijnen naaien en isoleren, maar er ook een verhaal bij kunnen vertellen over ‘het hoe en waarom’ van dit energieproject en hoe je nu ook leert naaien voor anderen dan jezelf. Dat vraagt net even meer vakmanschap en betrouwbaarheid van aanwezig zijn en doorpakken als het moet. Dat noemen we de ‘gezel’-fase. Deze fase gaat duren tot in ieder geval de zomer. Voor wie er met kop en schouders boven uit steekt: die gaan we na de zomer opleiden tot Meesterschap (de ‘meester’-fase), af te sluiten in december 2020. Daarna kan er dan ook geld aan verdiend worden, eerst wellicht met behoud van uitkering, maar we willen toewerken naar ‘je eigen broek ophouden’, in een heuse Buurtcooperatie. In de gezel- en meesterschapsfase zal ook altijd ruimte blijven voor instroom als leerling. Voel jij hiervoor? Meld je dan aan bij diny.ceelen@cocratos.nl. Dan krijg je z.s.m. een intake gesprek en moet je ter plekke een praktische naaiproef doen om je niveau in te kunnen schatten. We starten medio augustus!

 

13 woensdagen: Haal het beste uit je voedselbankpakket! (22 jan – 15 april 2020, van 11.30-13.30)

LET OP: IVM CORONACRISIS OP 18/3, 25 /3, 1/4 AFGELAST!! VERLENGING volgt…..

        

In de Groene Hub komen de activiteiten meer en meer op gang. Zo is in oktober 2019 het traject “Een leven lang leren” van start gegaan. Nancy Winklaar is één van de deelnemers. Zij werd door Diny Dijkman, die bij veel sociale projecten in Amsterdam ZO betrokken is, hierop geattendeerd en was meteen enthousiast. Samen inspiratie opdoen, ontdekken waar je hart naar uit gaat en hoe je je toekomst vorm kunt geven. Nancy heeft meteen de daad bij het woord gevoegd en is 22 januari van start gegaan met haar workshop ” Haal het beste uit je voedselbankpakket”.

Nancy is zelf sinds enige tijd klant van de voedselbank en zag dat lang niet iedereen het pakket goed benut. Sommige producten worden of niet meegenomen, weggegeven of zelfs weggegooid omdat mensen iets niet lekker vinden of niet weten hoe ze het kunnen gebruiken. Zonde! Alles kan gebruikt worden, en Nancy weet hoe. Nancy heeft in 1993 de opleiding tot kok en brood en banket aan de Kokschool in Tilburg afgerond. Zij heeft een ruime ervaring opgedaan in verschillende functies in de horeca en is nu bezig om haar eigen cateringservice “Kesia Di” op te zetten. Zij heeft dus een ruime ervaring in het bereiden en bewerken van voedsel. Die ervaring wilt ze graag delen met de klanten van de voedselbank, zodat er niets meer weggegooid hoeft te worden. Dat is duurzaam, goed voor de portemonnee en leuk om te doen bovendien.

In de workshop gaat Nancy aan de gang met het pakket dat die ochtend is opgehaald bij de voedselbank. Vandaag zat daar onder andere in: stoofvlees, bessen, een klein trosje druiven, brood, melk, bieten, wortels en nog een flink aantal producten meer. Nancy bespreekt de producten met ons. Hoe je het op een andere manier kunt gebruiken wanneer je het niet lekker vindt, maar ook hoe je producten langer houdbaar kunt maken wanneer je iets niet lang meer kunt bewaren. Het kan gebeuren dat groente en fruit al over zijn beste tijd heen is. Maar daarom hoeft het nog niet dezelfde dag al op en al helemaal niet de vuilnisbak in. Vandaag heeft Nancy onder andere laten zien hoe je van de bessen en de druiven een heerlijke siroop kunt maken en geeft opties om daar ook je eigen persoonlijke twist aan te geven. Het voordeel is dat de siroop nog een tijd houdbaar is en bovendien minder ongezond dan de siroop die je in de supermarkt koopt.  Als de siroop klaar is mogen we natuurlijk allemaal even proeven. Heerlijk!

Wat Nancy ons volgende week woensdag gaat laten zien en leren is ook voor haar nog een verrassing. Zij kookt immers met de producten die dezelfde dag door de voedselbank zijn verstrekt. Wil jij ook meer uit je voedselbankpakket halen? Wees er dan snel bij, want de belangstelling is groot. Voor meer informatie: 06 40539004.

 

AFGELAST: 7 mei 2020: Collectieve inkoop van zonnepanelen en (spouwmuur/vloer-)isolatie!

Nieuwe datum volgt, vermoedelijk 7/8/9/10 begin september…..

Voor grondgebonden woningen, met name van eigenaren. Voor huurders kan dit ook wel, maar dan moet je met je verhuurder/woningcorporatie overleggen over de mogelijkheid van ZAV (Zelf Aangebrachte Voorzieningen).

We doen deze collectieve inkoop in het kader van het project “Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrij”, met focus op de QuickFit-oplossingen voor de huizen die op GroenGas willen. We doen dit samen met het Regionaal Energie Loket. Het Regionaal Energie Loket (zie regionaalenergieloket.nl) heeft veel ervaring met collectieve inkoop, die doet ook de voorselectie van bedrijven en installateurs, alsook de nazorg. Alle grondgebonden woningen met eigenaren krijgen een brief van de gemeend hierover, maar mensen uit andere wijken zijn ook welkom om aan te haken! Verwacht niet dat de prijzen enorm veel lager zijn dan als je het zelf doet. Het belangrijkste is dat je op een fijne manier ontzorgd wordt. Graag vantevoren opgeven bij martin@groenehub.org Ook voor vragen kun je bij Martin terecht, ook voor het geval je toch al zelf zonnepanelen wil aanschaffen. Wij hebben gekozen voor uitstel omdat veel mensen nu dusdanig in hun bestaanszekerheid geraakt zijn dat dit niet het moment is om over dit soort grote uitgaven te willen/kunnen nadenken.

 

WAT AL ACHTER ONS LIGT:

26 februari 2020: Feestelijke Afsluiting van “EEN LEVEN LANG LEREN”

Eind oktober 2019 startten twee groepen deelnemers het driemaands traject “Een leven lang leren” bij de Groene Hub. Alle deelnemers aan dit traject hebben op de een of andere manier een achterstand tot de arbeidsmarkt. Doel van het traject is om te ontdekken hoe je van betekenis kunt zijn voor de samenleving.

Een groep deelnemers is onder leiding van Muriël van Stichting Kracht en Pracht aan de gang gegaan met het isoleren van gordijnen. De andere groep hield onder leiding van Diny van de Groene Hub wekelijkse bijeenkomsten waarin werd gekeken naar de mogelijkheden die je hebt, waar je hart naar uitgaat en hoe je dat vorm kunt geven. Door naast de bijeenkomsten ook vrijwilligerswerk te doen konden de deelnemers het geleerde in de praktijk brengen.

We kunnen rustig spreken van een succes. Niet alleen omdat alle deelnemers het traject tot het einde toe hebben doorlopen, maar ook omdat er al een paar prachtige initiatieven uit voort zijn gekomen. Zoals Nancy met haar workshop “Haal het beste uit je voedselbankpakket” of Heidi die een project opzet om kinderen meer te betrekken bij de natuur.

Woensdag 26 Februari was het dan zover, het uitreiken van de certificaten. Bij het binnenkomen werd iedereen hartelijk ontvangen met koffie en taart, gebakken door deelnemers van Kracht en Pracht, zodat er direct al een feestelijke stemming heerste. In de zaal lagen producten die vrouwen zelf op de naaimachine hadden gemaakt. Daarna volgde het officiële gedeelte. Diny, Anne en Muriël hielden een toespraak waarna de deelnemers van de groep van Diny een korte presentatie gaven over waar zij mee bezig zijn. Dat was voor allen best een beetje spannend natuurlijk, zo voor een groep toehoorders je verhaal te vertellen. Maar natuurlijk bracht iedereen het er goed van af. Vervolgens mochten de deelnemers hun certificaat in ontvangst nemen mét een rode roos en mét een flinke knuffel van Anne, Diny en Muriël.

De middag werd afgesloten met een glas champagne waar heerlijke hapjes bij werden geserveerd en had iedereen de gelegenheid nog even gezellig na te praten. En er valt natuurlijk ook genoeg te bespreken wanneer je een aantal maanden zo veel met elkaar hebt gedeeld. De groep van Diny heeft in ieder geval al de afspraak elkaar te blijven ontmoeten om elkaar te blijven helpen en te stimuleren. En tja, dan zit het er toch echt op. Richting huis, mét je certificaat waarvan Anne al zei: “dat neemt niemand je meer af!”

Wil je het verslag downloaden van het hele traject? Klick dan hier.

 

6 februari 2020: Klimaat Cinema!

Van onze collega’s, van GroenPlatVorm Zuidoost, in de Groene Hub: 5 films worden in de verschillende lokalen getoond. Daarna gezamenlijke napraat en Manifest opstellen. Tot slot: een drankje! Lees er meer over op de ‘eigen’ site van GroenPlatVorm: http://www.groenplatvormzuidoost.nl/evenementen/klimaat-cinema/

 

4 en 11 februari 2020: volgende opleiding voor kwartiermakers!

Er is ruimte voor een tweede groep van kwartiermakers QuickFit naar Aardgasvrij! In twee cursus avonden, op twee dinsdagavonden, 4 en 11 februari 2020, van half 6 tot half 10 incl. eten, wordt de opleiding tot kwartiermakers nogmaals gegeven. Nu dus in De Groene Hub. Lees er hier meer over. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meld je wel tijdig aan, bij diny.ceelen@cocratos.nl, want vol is vol!

De eerste groep van acht kwartiermakers is inmiddels zeer enthousiast de wijken ingetrokken, werkt mee aan verduurzaming van De Groene Hub, ons thuishonk in Holendrecht op Holendrechtplein 44, richt binnenkort in de Hub de doe- en demoruimte in, en zet zich in voor een derde Donut-Deal: de QuickFix-brigade.  Deze Brigade gaat mensen helpen die het moeilijk vinden om zelf hun radiatorfolie of tochtstrips te plaatsen. De mensen die hun competenties willen laten vastleggen, worden daarbij geholpen door Diny Ceelen, de coordinator van De Groene Hub. Mooi meegenomen als je hier je werk van wil maken….

 

15 januari 2020: warmtefoto’s maken, lezen en interpreteren, 19-21 uur

Dit werd een speciale avond over warmtefoto’s lezen en interpreteren, in de eerste plaats voor de kwartiermakers van GroenGas QuickFit in Gaasperdam, maar andere belangstellenden waren ook welkom in de Groene Hub. Baudouin Knaapen van Stichting !Woon gaf uitleg  over hoe de foto’s goed te maken, maar bovenal goed te interpreteren. Behalve de warmtefoto’s stond ook het belang van goede ventilatie deze avond op de agenda. Degene die een eigen camera hadden gingen al eerder met Baudouin de wijk in om foto’s te maken. De avond werd goed bezocht: tussen de 15 en 20 mensen!

 

27 januari 2020, 10-12 uur, of 29 januari 19-21 uur: het hele verhaal van “lekker eten voor een duurzaam warm huis”

Het halve verhaal is: “Lekker eten voor een duurzaam warm huis”. Het hele verhaal is ietsje groter. Luisteren en je vragen stellen, op 27 of 29 januari, in de Groene Hub! Een soort open spreek- en vragen uur….. Zal vaker gebeuren. Als je met een buurtgroep wil komen: prima, maak een afspraak met ons. We hebben genoeg kwartiermakers die dat willen verzorgen!

.

 

Feestelijke Openingsbijeenkomst “Groene Hub”

Op 19 december 2019 was iedereen welkom die betrokken is bij Stichting COCRATOS, bij het project Gaasperdam SLIMnaar QuickFit Aardgasvrij (als kwartiermaker of gewoon belangstellende buurtbewoner), bij de Donut-Deal(s), bij de Proeftuin Leven Lang Leren, bij GroenPlatvorm Zuidoost, of als kwartiermakers bij de eerdere projecten van Besmettelijke BUURTkracht en SAMENredzaam….. We openden officieel de Groene Hub, onze doe- en leergemeenschap waarin sociale en duurzame koplopers samenkomen EN samenwerken. Op Holendrechtplein 44. Om 17 uur was het zover: het vuur brandde, we schonken gluhwein en soep aan zo’n 150-200 mensen met heel diverse culturele achtergronden en interesses. Er was ‘voor elk wat wils’. ZO-Bestuurder Dirk de Jager (met de portefeuilles duurzaamheid en democratische vernieuwing) deed de Openingsceremonie waarbij hij samen met ons het vuur aanwakkerde. Alle lokalen, elk met een ‘eigen’ gezicht, konden verkend worden. Een bezoeker zei: “Hier wordt geschiedenis geschreven!” En dat delen wij… Wat een prachtige kerngroep!! Voor een filmimpressie: klik hier.