SLIMwonenGaasperdam 2019-06-25T12:26:56+00:00

SLIMwonenGaasperdam

NIEUWS:

Een eigen website www.gaasperdamsgroengas.nl is in de maak! Nog even geduld….

Op 20 juni 2019 is het Nieuw Amsterdams Klimaat Akkoord gelanceerd, in het kader van We Make The City Better for All of Us. Kijk hier naar het 2 minuten filmpje over ons GroenGasQuickFit project. In Gaasperdam.

En aansluitend: De 1e Donut-Deal, samen met Kate Raworth!

 

De Britse econome Kate Raworth heeft de donut-economie bedacht. Maar dat daar een heuse Deal uit zou kunnen komen? Een mooi staaltje meervoudige waardecreatie, waar zij zelf nog niet eens van had durven dromen: de binnenkant EN de buitenkant van de donut verbonden. In Gaasperdam!

Achtergrond

SLIMverduurzamen van onze woningen in Gaasperdam: het tweejarig project GroenGas Quick Fit is op 28 maart 2019 gehonoreerd! Op 14 mei 2019 werd het 2-jarig project gelanceerd op het Sociaal Duurzaamheid Symposium in Amsterdam Zuidoost. Zie hier de presentatie en het filmpje van 8 minuten. GroenGas staat nu ook letterlijk op de kaart van de gemeente Amsterdam. Er gaan nog vele activiteiten volgen. We zoeken nog kwartiermakers verduurzaming, want we werken weer volgens de methode van besmettelijke BUURTkracht 2.0.  Zie filmpje verderop. Een nieuwe, ‘eigen’ site voor dit project is in de maak, onder de naam www.gaasperdamsgroengas.nl. En ook op het Amsterdams Klimaatakkoord van 20 juni 2019 wordt dit project als 1 van de stedelijke icoonprojecten naar voren geschoven.

De BUURTEN met BUREN Winter Special op 1 februari 2019 was inspirerend: hoe kunnen we onze huizen SLIM verduurzamen? Lees hier de uitnodiging – en verderop – meer. De Laagbouw Vereniging (van bewoners van Maldenhof, Mijehof en Mijndenhof; 1000 woningen) ondersteunt ons initiatief en stelt haar website beschikbaar voor de voortgang.

Op 2 februari 2019 stond in het Parool een paginagroot artikel over GroenGas QuickFit in Gaasperdam. Kortom, wij als bewoners en onze Partners (COCRATOS, gemeente/stadsdeel ZO, Waternet, !Woon, Cooperatie Zuiderlicht, Stichting Samen Energie Neutraal en Bareau) zijn er klaar voor. Nu eerst wachten op de toekenning van het projectvoorstel dat we bij de gemeente hebben ingediend (‘Ruimte voor duurzaam initiatief – gebiedsgerichte aanpak’).

 

Hoe de samenwerking  begon: SLIMwonenGaasperdam ontstond in 2014 als samenwerking van meerdere partijen. Gemeente, Amsterdam Smart City, Stadsdeel ZO, Alliander, Liander, Waternet, Afval Energie Bedrijf en Bewoners middels ‘Wij krijgen Kippen’. Samen willen we Gaasperdam SLIM verduurzamen en moderniseren. In onderstaand filmpje (september 2014) ondertekenen de partners de ‘letter of intent’, in een feestelijke setting.

 

Besmettelijke BUURTkracht 2.0

Besmettelijke BUURTkracht. In 2012 al begon Anne Stijkel, toen nog in het kader van de pilot “Wij krijgen Kippen” waar zij  inhoudelijk projectleider (‘kennis in actie’) van was, haar buren te besmetten met zonnepanelen. Het werkte!

Dat smaakte naar meer: de volgende stap was in 2014 de buren van de buren besmetten. Ook dat werkte, maar dat vroeg wel meer creativiteit…

 

BUURTzoektWARMTE

BUURTzoektWARMTE. Zonnepanelen collectief inkopen is leuk, maar een gezamenlijke oplossing voor warmte is een nog grotere uitdaging. Verduurzamen en zoveel mogelijk van het gas af. Een langer commitment met elkaar als buren aangaan. Is restwarmte van het AMC een optie? Zie in onderstaand filmpje hoe iedere buur eigen overwegingen heeft. We hebben het 9 maanden lang verkend met onze Partner Alliander, maar ook afgeblazen. Het voelde als ‘een stap terug’. Bovendien kwam er geen gezonde business case uit. Wij als bewoners wilden een Warmtenet 2.0, maar daar was de tijd nog niet rijp voor…

 

Anand JYOTI biedt WARMTE? …… Of wordt het GroenGasQuickFit? Gaasperdam SLIM naar Aardgasvrij!

BUURTzoektWARMTE….. Een gezamenlijke oplossing voor warmte middels een Warmtenet bleek voor onze tachtiger jaren wijk toch geen SLIMME optie. Maar creatief als we zijn,  zijn we sinds medio 2016 als omwonenden nu met de Hindoestaanse seniorenwoongroep Anand Jyoti (onderdeel van De Laagbouw) aan de slag gegaan. Alliander werkte ook mee. Maar helaas werkte de woningcorporatie niet lekker mee. Lees hier het korte evaluatieverslag. Inmiddels (maart 2019) is de aanvraag voor een groot 2-jarig participatie- en implementatietraject – gehonoreerd! Weer met de oude partners, en enkele partners van buiten. We onderzoeken GroenGas QuickFit als veel belovende derde weg naar aardgasvrij. Eerst voor de laagbouwbewoners (1000 woningen) in Holendrecht-Oost, en wellicht op te rekken naar heel Gaasperdam. We doen dat naar het voorbeeld van het BZK-proeftuinproject in Boven Pekela https://www.youtube.com/watch?v=AJ4CscIH-sA. De samenvatting van de aanvraag kunt u hier downloaden.

Voor meer achtergrond informatie over SLIMwonen en ‘lessons learned’: zie de Archief-site van slimwonen. Zodra we weer nieuws hebben, leest u dat voortaan hier op deze COCRATOS-site! U kunt ook contact opnemen met anne.stijkel@inclusivescience.org