SLIMwonenGaasperdam 2019-01-13T12:32:17+00:00

SLIMwonenGaasperdam

SLIMwonenGaasperdam is een samenwerking van meerdere partijen. Gemeente, Amsterdam Smart City, Stadsdeel ZO, Alliander, Liander, Waternet, Afval Energie Bedrijf en Bewoners middels ‘Wij krijgen Kippen’. Samen willen we Gaasperdam SLIM verduurzamen en moderniseren. In onderstaand filmpje (september 2014) ondertekenen de partners de ‘letter of intent’, in een feestelijke setting.

 

Besmettelijke BUURTkracht 2.0

Besmettelijke BUURTkracht. In 2012 begon Anne Stijkel in het kader van de pilot “Wij krijgen Kippen” waar zij  inhoudelijk projectleider (‘kennis in actie’) van was, haar buren te besmetten met zonnepanelen. Het werkte!

Dat smaakte naar meer: de volgende stap was in 2014 de buren van de buren besmetten. Ook dat werkte, maar dat vroeg wel meer creativiteit…

 

BUURTzoektWARMTE

BUURTzoektWARMTE. Zonnepanelen collectief inkopen is leuk, maar een gezamenlijke oplossing voor warmte is een nog grotere uitdaging. Verduurzamen en zoveel mogelijk van het gas af. Een langer commitment met elkaar als buren aangaan. Is restwarmte van het AMC een optie? Zie in onderstaand filmpje hoe iedere buur eigen overwegingen heeft.

 

Anand JYOTI biedt WARMTE? …… Of wordt het GroenGasQuickFit? Gaasperdam SLIM Aardgasvrij!

BUURTzoektWARMTE….. Een gezamenlijke oplossing voor warmte middels een warmtenet bleek voor onze tachtiger jaren wijk toch nog een te grote uitdaging, zowel voor ons als voor onze partners. Er kwam geen gezonde business case uit. Maar creatief als we zijn,  zijn we sinds medio 2016 als omwonenden nu met de Hindoestaanse seniorenwoongroep Anand Jyoti (onderdeel van De Laagbouw) aan de slag gegaan. Helaas werkte de woningcorporatie niet lekker mee. Lees hier het korte evaluatieverslag. Inmiddels (jan 2019) zitten we midden in een aanvraag voor een groot participatie- en implementatietraject – weer met de oude partners, en enkele partners van buiten, en onderzoeken GroenGas QuickFit als veel belovende derde weg nar aardgasvrij. Eerst voor de laagbouwbewoners (1000 woningen) in Holendrecht-Oost, en wellicht op te rekken naar heel Gaasperdam. We doen dat naar het voorbeeld van het BZK-proeftuinproject in Boven Pekela https://www.youtube.com/watch?v=AJ4CscIH-sA. De samenvatting van de aanvraag kunt u hier downloaden.

Voor meer achtergrond informatie over SLIMwonen en ‘lessons learned’: zie de Archief-site van slimwonen. Zodra we weer nieuws hebben, leest u dat voortaan hier op deze COCRATOS-site! U kunt ook contact opnemen met anne.stijkel@inclusivescience.org