Even voorstellen: GaasperdamsGroenGas: QuickFit! En nog meer….

GroenGas, QuickFit: de derde weg naar Aardgasvrij (naast warmtenet en all-electric)? En mogelijk voor alle bewoners van Gaasperdam, huur-koop, arm-rijk? Met 13.000 woningen? Een stevige ambitie…..!! ‘Voorvrouwe Anne’ vertelt in 2019 in dit 2 minuten filmpje over het tweejarig GroenGasQuickFit project in Gaasperdam (tot 1 jan 2021):

 

Stichting Samen Energie Neutraal is de ontwikkelaar van de QuickFit-aanpak

De aanpak hebben we ‘afgekeken’ van Stichting SEN: Samen Energie Neutraal! 

 

De wijk uit: Bezoek aan Proeftuin Boven Pekela!

Op 3 oktober 2019 gingen we met acht buurtbewoners ‘buurten’ bij Boven Pekela. Gemeente Boven Pekela kreeg in oktober 2018 als ‘Proeftuin Aardgasvrij’ bijna 4 miljoen Euro subsidie van het Ministerie van BZK, voor het aardgasvrij maken van 600 woningen met GroenGasQuickFit (GGQF). GGQF-Boven Pekela is een initiatief van Stichting Samen Energie Neutraal. Wij in Gaasperdam lopen met 13.000 woningen dus in hun kielzog. En willen dus gaan voor een hele grote GroenGas vergister, onder het motto: “Schijt je rijk!” Een filmpje van het bezoek:

 

Op excursie naar de proefopstelling van de GroenGasvergister in Heerenveen…

Voor wie meer van lezen houdt: in het Winternummer 2019 van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken een mooi artikeltje verschenen met als kop: “je rijk schijten in de Bijlmer”. Klik hier.

 

Communicatietool

Wie de samenhang wil snappen tussen de energietransitie, de sociale transitie en de democratische transitie in dit Gaasperdams project: zie het beeld hieronder, of download de leesbare versie hier. Of lees het uitgebreide achtergronddocument. Sinds oktober 2020 hebben we onze ambitie verruimd: naast GroenGas ook aandacht voor warmtenetten (in eigen beheer) en all-electric; in combinatie met verschillende vormen van isolatie en opwek. Lees er hier meer over; dit projectplan onder aanvoerderschap van Cocratos is gehonoreerd en loopt tot eind 2023! Cocratos heeft het ‘om niet’ overgedragen aan de Cooperatie van Coöperaties: Energie Samen! Alle betrokken Partners gaan om de kersverse Cooperatie de Groene Hub (uit de schoot van Cocratos) heen staan om hen te helpen.

 

Voor oudere – maar nog steeds heel waardevolle –  informatie over de verduurzaming van Gaasperdam (en daar bouwt GroenGas QuickFit op voort!) kunt u verder lezen op www.slimwonengaasperdam.nl.

 

Een Minivergister, om “het GroenGas-vuurtje brandende te houden”!

Cocratos heeft de minivergister kunnen aanschaffen dankzij een opdracht van de gemeente (oktober 2020) om “het groengas-vuurtje in Gaasperdam brandende te houden”, zolang de grote hogedrukvergister er (nog) niet is, EN om de ondernemers in de buurt duurzaam EN Coöperatief in de benen te houden, middels een  Donut Deal, samen met de Groene Hub en vele andere Partners. De Groene Hub heeft deze minivergister ‘om niet’ in bruikleen van de Stichting, om hem zo goed mogelijk “in de Geest van de Donut Deal” te beheren. De Donut Deal loopt in principe tot april 2024.

 

SLIM SAMENredzaam: Buurten met Buren 2.0 met “de HomeBiogas + BoosterKit”!

De jongste EN kleinste, maar o zo SLIMme lootje aan de stam van Gaasperdams GroenGas is de HomeBiogas 2 + Boosterkit, inmiddels aangeschaft door Cocratos. Het bijbehorend gebruiksplan is gelanceerd op 9 september 2023 op het OOGSTfeest met de leden van de Hoftuin van “de Laagbouw” (Maldenhof, Mijehof, Mijndenhof). De reacties waren uitgesproken enthousiast.  Cocratos wil nog steeds gaan voor de grote poepvergister (om onze huizen te verwarmen), Cocratos heeft al eerder ‘afgeschaald’ naar een minivergister bij de Groene Hub (om de lokale economie aldaar te versterken), maar ondertussen gaat Cocratos met deze aanschaf zelfs nog een stapje kleiner EN simpeler ‘afschalen’, zodat werkelijk iedereen (het begrip BUUR zien wij ruim….) al kokend en etend kan komen ervaren en genieten van “Afval is grondstof!” Met een mooi woord heet dat “het juistschaligheidprincipe toepassen”: waar past welk apparaat het beste voor welke ‘bedoeling’?

Empowerend, spelenderwijs – zelforganiserend – upcyclen, Besmettelijke BUURTkracht! Hoe leuk is dat? Lees zelf… laat je inspireren en kom proeven. Weet je welkom!

Gezien de laagdrempeligheid leent dit project zich er uitstekend voor om veelvuldig gekopieerd te worden, elders in de stad of daarbuiten: scholen, kinderboerderijen, buurtrestaurants….. Cocratos ondersteunt daar  – indien gewenst – graag bij. En dan natuurlijk ook samen leren. Laat maar weten!