GaasperdamsGroenGas 2019-10-18T16:41:47+00:00

GaasperdamsGroenGas

FF voorstellen…

GroenGas, QuickFit: de derde weg naar Aardgasvrij (naast warmtenet en all-electric)? En mogelijk voor alle bewoners van Gaasperdam, huur-koop, arm-rijk? Met 13.000 woningen? Een stevige ambitie…..

Vanaf nu is er POM….. POM vertelt het binnenkort allemaal net ff anders dan ‘voorvrouwe Anne’ in dit 2 minuten filmpje over ons tweejarig GroenGasQuickFit project in Gaasperdam:

9 november a.s.: naar een Ma.AK akkoord, met o.a. aandacht voor de Donut Deal(s)

Op 9 november nemen we deel aan “De Verenigde Straten van Amsterdam”. Een dag waarin de Amsterdamse democratie centraal staat, in combinatie met de Amsterdamse verduurzamingsopgave. Wij geven een workshop over het wel en wee van de Donut-Deal(s). Lees  hier meer over de opzet van deze dag.  Welkom!

 

17 oktober in Gein: “GroenGas in Gaasperdam, hoe dan?”

Op 17 oktober jl. hielden we een besmettelijk leuke cocreatiebijeenkomst in Gein met alle geïnteresseerde buurtbewoners over de verschillende aardgasvrij opties, vooral voor eengezinswoningen, en met veel aandacht voor GroenGas QuickFit, verschillende financieringsconstructies en de wenselijkheid van collectieve inkoop. Met 73 mensen barstten we uit de ruimte in de Gein School, en verzonnen een list door met twee groepen te werken. Duidelijk werd dat dit niet een eenmalig gebeuren, maar het begin van een mooi proces! Zie hier de presentatie. Binnenkort volgt een verslag.

 

De Groene Hub: doe-leergemeenschappen ‘sociale verduurzaming’ landen in Gaasperdam!

Op 15 oktober j.l. kregen we de sleutel van “De Groene Hub”, de verbindende naam voor de doe-leergemeenschappen in sociale verduurzaming die we daar gaan ontwikkelen, in de voormalige Lotusschool, op Holendrechtplein 44, verscholen in het groen achter het winkelcentrum. Dit alles is voortgekomen uit een hele boeiende Ma.ak tafel op 23 mei jl.  waar een mooie input voor het Ma.aK (Maatschappelijk Akkoord) werd geleverd. Een Akkoord dat op 9 november a.s. wordt gesloten met onze Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink, verantwoordelijk voor de democratische vernieuwing! In De Groene Hub is ruimte voor o.a. een naaiatelier van de Stichting Pracht en Kracht om de 1e Donut-Deal vorm te geven met (voeren van) gordijnen (zie verderop), een ruimte voor leren en een ruimte voor de nog te ontwikkelen QuickFix-Brigade die helpt met SLIMME simpele technische verduurzamingsmaatregelen in huis, of je nu huurder of eigenaar bent! Lees hier meer over onze ontwerp principes.

 

De wijk uit: Bezoek aan Proeftuin Boven Pekela!

Op 3 oktober 2019 gingen we met acht buurtbewoners ‘buurten’ bij Boven Pekela. Gemeente Boven Pekela kreeg in oktober 2018 als ‘Proeftuin Aardgasvrij’ bijna 4 miljoen Euro subsidie van het Ministerie van BZK, voor het aardgasvrij maken van 600 woningen met GroenGasQuickFit (GGQF). Wij in Gaasperdam lopen met 13.000 woningen in hun kielzog…

GGQF-Boven Pekela is een initiatief van Stichting Samen Energie Neutraal:

Een filmpje van het bezoek:

 

De wijk in: met FIJN in Gein en LOS in Reigersbos

Op 14 september 2019 was het Fijn in Gein. De elektrische ‘Karel’ (met info en zitplek voor 8 personen) stond daar en ontving verschillende buurtgenoten, 1 op 1, om te praten over SLIM aardgasvrij worden. Op 28 september 2019 gingen we LOS in Reigersbos. Daar was ook de gloednieuwe ‘Kar zonder naam’, beheerd door Stichting COFORCE. Een mobiel  ‘clubhuis’ met koffie, thee en info over de verschillende SLIMME aardgasvrij opties. Om mensen vast ‘op te warmen’. Geef jij hem/haar een pasende naam? Prijsvraag tot 22 oktober!

 

Acht nieuwe kwartiermakers ‘klaar’ voor Besmettelijke BUURTkracht 2.0 EN 3.0!

Op 10 en 17 september 2019 is de 1e kwartiermakersopleiding GroenGas QuickFit gegeven: acht mensen hebben die inmiddels succesvol afgerond. Die acht mensen trekken elk op eigen wijs vervolgens de buurten in – vanuit de principes van ‘besmettelijke buurtkracht’ – om met een kleine of grotere groep ’empowerende’ tafelsessies of picknicksessies te houden, of om een duurzame marktkraam te bemannen. Wil jij op de lijst voor een volgende cursus? Zodra er 6 of meer zijn, geven we hem opnieuw. Meld je aan bij diny.ceelen@cocratos.nl.

 

De wijk uit: Op naar de Hogedrukvergister!

Op 4 september 2019 gingen we met een hele delegatie van bewoners, ambtenaren en Partners als Waternet en Cooperatie Zuiderlicht naar de proefinstallatie van de Hogedrukvergister in Heerenveen. In het filmpje hieronder een sfeer impressie. En hier de presentatie. Wil je meer inhoudelijk weten over ontwerper  van de vergister, Kirsten Zagt: zie www.bareau.nl

 

Amsterdams Klimaat Akkoord en ‘onze’ Donut-Deal, met Kate Raworth!

Op 20 juni 2019 is het Nieuw Amsterdams Klimaat Akkoord gelanceerd, in het kader van We Make The City Better for All of Us. En aansluitend: de 1e Donut-Deal, samen met Kate Raworth!

 

 

De Britse econome Kate Raworth heeft de Donut-economie bedacht. Maar dat daar een heuse Donut-Deal “Smart Window Dressing’ uit zou kunnen komen? Een mooi staaltje meervoudige waardecreatie, waar zij zelf nog niet eens van had durven dromen: de binnenkant EN de buitenkant van de donut verbonden. Jawel, in Gaasperdam! En als we de berichten goed gehoord hebben, gaat er op 9 november 2019 een heus Ma.aK akkoord gesloten worden met wethouder Rutger Groot Wassink. Daarin staat o.a. de ambitie: naar 20 Donut-Deals voor 2025! Goed voorbeeld doet goed volgen….

 

14 mei 2019: tweejarig project gelanceerd!

SLIMverduurzamen van onze woningen in Gaasperdam: het tweejarig project GroenGas Quick Fit werd op 28 maart 2019 met een mooie subsidie gehonoreerd en op 14 mei 2019  gelanceerd op het Sociaal Duurzaamheid Symposium in Amsterdam Zuidoost. Zie hier de presentatie en hieronder het filmpje 

GroenGas staat nu ook letterlijk op de kaart van de gemeente Amsterdam. Lees er de visie van Zuidoost maar op na!  Er gaan nog vele vernieuwingen (o.a. oprichting Stichting COFORCE als integrale verduurzamingsversneller) en activiteiten volgen….

 

1 februari 2019: De BUURTEN met BUREN Winter Special: lekker warm!

Op 1 februari 2019 stond de uitdaging centraal: hoe kunnen we onze huizen SLIM verduurzamen? 20 bewoners warmden zich bij initiator Anne eerst buiten bij het vuur en later in huis aan haar verhaal en aan de erwtensoep. De Laagbouw Vereniging (van bewoners van Maldenhof, Mijehof en Mijndenhof; 1000 woningen) ondersteunt ons initiatief en stelt haar website beschikbaar voor de voortgang.

 

2 februari 2019: Het Parool vertelt ons verhaal!

Op 2 februari 2019 stond in het Parool een paginagroot artikel over GroenGas QuickFit in Gaasperdam. Kortom, wij als bewoners en onze Partners (COCRATOS, gemeente/stadsdeel ZO, Waternet, !Woon, Cooperatie Zuiderlicht, Stichting Samen Energie Neutraal en Bareau) zijn er klaar voor. Nu eerst wachten op de toekenning van het projectvoorstel dat we bij de gemeente hebben ingediend (‘Ruimte voor duurzaam initiatief – gebiedsgerichte aanpak’).