Even voorstellen: GaasperdamsGroenGas: QuickFit!

Maar voor de actuele informatie heeft dit project inmiddels een eigen site: www.gaasperdamsgroengas.nl 

GroenGas, QuickFit: de derde weg naar Aardgasvrij (naast warmtenet en all-electric)? En mogelijk voor alle bewoners van Gaasperdam, huur-koop, arm-rijk? Met 13.000 woningen? Een stevige ambitie…..!! ‘Voorvrouwe Anne’ vertelt in dit 2 minuten filmpje over het tweejarig GroenGasQuickFit project in Gaasperdam (tot 1 jan 2021):

 

Stichting Samen Energie Neutraal is de ontwikkelaar van de QuickFit-aanpak

De aanpak hebben we ‘afgekeken’ van Stichting SEN: Samen Energie Neutraal! 

 

De wijk uit: Bezoek aan Proeftuin Boven Pekela!

Op 3 oktober 2019 gingen we met acht buurtbewoners ‘buurten’ bij Boven Pekela. Gemeente Boven Pekela kreeg in oktober 2018 als ‘Proeftuin Aardgasvrij’ bijna 4 miljoen Euro subsidie van het Ministerie van BZK, voor het aardgasvrij maken van 600 woningen met GroenGasQuickFit (GGQF). GGQF-Boven Pekela is een initiatief van Stichting Samen Energie Neutraal. Wij in Gaasperdam lopen met 13.000 woningen dus in hun kielzog. Een filmpje van het bezoek:

Op excursie naar de proefopstelling van de GroenGasvergister in Heerenveen…

Voor wie meer van lezen houdt: in het Winternummer 2019 van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken een mooi artikeltje verschenen met als kop: “je rijk schijten in de Bijlmer”. Klik hier.

Communicatietool

Wie de samenhang wil snappen tussen de energietransitie, de sociale transitie en de democratische transitie in dit Gaasperdams project: zie het beeld hieronder, of download de leesbare versie hier. Of lees het uitgebreide achtergronddocument. Sinds oktober 2020 hebben we onze ambitie verruimd: naast GroenGas ook aandacht voor warmtenetjes (in eigen beheer) en all-electric; in combinatie met verschillende vormen van isolatie en opwek. Lees er hier meer over; dit projectplan is gehonoreerd en loopt tot eind 2023!

 

Voor oudere – maar nog steeds heel waardevolle –  informatie over de verduurzaming van Gaasperdam (en daar bouwt GroenGas QuickFit op voort!) kunt u verder lezen op www.slimwonengaasperdam.nl.

Voor een update, o.a. over de minivergister die Cocratos heeft aangeschaft dankzij een opdracht van de gemeente om het groengas-vuurtje in Gaasperdam brandende te houden, zolang de grote hogedrukvergister er (nog) niet is, en om de ondernemers in de buurt duurzaam EN Coöperatief in de benen te houden, middels een Donut Deal, samen met de Groene Hub; zie www.groenehub.org