Wij krijgen Kippen 2017-06-13T14:08:47+00:00

WIJ KRIJGEN KIPPEN

Samen duurzame energie opwekken. Hoe kunnen gemeenten er voor zorgen dat er lokaal meer duurzame energie wordt opgewekt? Welke proces- en systeeminnovaties zijn daar voor nodig? De gemeente Amsterdam diende zelf geen projectvoorstel in, maar bewoonster en initiatiefneemster Pauline Westendorp uit Amsterdam Zuid kreeg het voor elkaar om haar idee in Den Haag te krijgen via milieuambtenaar Marion Bloem. Van 2010 tot 2012 werd de pilot met een kernteam uitgevoerd, met Anne Stijkel van het International Institute for Inclusive Science. Haar rol was om als projectleider ‘Kennis in Actie’ het EnergieLOKAAL (samen leren van samen energie opwekken) vorm te geven en de kennis en inzichten, de proces- en systeeminnovaties te identificeren en te beschrijven.

Procesinnovatie lukte heel aardig: niet OF top-down OF bottom-up, maar samen kantelen EN samen vooruit, als bewoners, bedrijven en gemeenten.

Systeeminnovatie bleek een stuk lastiger: verslaving van de overheid aan de energiebelasting is en blijft een heikel punt, waardoor de echte doorbraak tot op de dag van vandaag uitblijft, en niet omdat burgers niet willen… Waarom werkt het met energie toch niet hetzelfde als met samen groente kweken? Zie het filmpje

 

Even voorstellen…

Kan de ‘klassieker’ BOERzoektBUUR niet ook gewoon in de stad, in Amsterdam Zuid? We hebben het geprobeerd. Zie het filmpje hierover.

 

Voor meer informatie en ‘lessons learned’:

ga naar wijkrijgenkippen.nl